S radostí a láskou si zařaďte tuto knihu do knihovničky blízko kuchyně. Protože je plná informací, které často zapomínáme a přitom máme pěkně vybavenou lékárničku doma v kuchyni a spíži. Antivirotika i antibiotika jsou obsažena v mnohých kořeních, potravinách nebo přímo bylinách, do kterých bychom to na první pohled neřekli.
Jak knížka působí….
Znala jsem například tymián.
Hodně silné antibiotikum a prostředek proti zánětu. Myslela
jsem na něj při kašli.
Ale on dokáže i velmi dobře vyčistit žaludek a vylepšit trávení, pomůže i při zánětech močových cest.
O další stránku dál se dozvíme o výtečných účincích hořčice,
kromě velkého množství vitamínu B má také prokazatelné účinky při potírání
helicobakterů, které působí žaludeční vředy. A redukuje i nepříjemné střevní
bakterie a dává tím prostor těm prospěšným. A jako bonus tu máme recept na
výrobu domácí hořčice. Je to vlastně směs rozdrcené hořčice, medu, soli, pepře,
kurkumy a vinného nebo jablečného octa. Možností, jak tuto hořčici vyrobit,
máme víc, o všem se autoři parádně rozepisují.
Dokonce tak skvěle, že mám chuť jejich recept vzít jen jako
mustr, ale začít experimentovat s jinými přídavky. Třeba zázvor… a co
třeba přídavek tymiánu, když už jsem se
na něj namlsala!
A toto je přesně ta nádherná chvíle, kterou (snad) autoři
zamýšleli. Začínáme přemýšlet o tom, co máme v kuchyni a jak to můžeme sami
použít. Pro prevenci, pro léčbu… jen o tom vědět. Jen to nezapomínat.
A takto bych se mohla projít celou knihou…
POSÍLÍM TĚLO PŘÍRODOU: Ovšem najdete tu mnoho nového i
starého…
Publikace je vydařená z mnoha směrů. Nejenže je perfektně
graficky zpracovaná a přehledná, snadno najdete to, co hledáte, snadno se
orientujete a jak již bylo řečeno, i recepty tu jsou praktické a mnohé z nich
se hodí i do kategorie domácího vyrábění dárků pro své blízké.
Líbí se mi kombinace starých známých rostlin, třeba již zmiňovaného
tymiánu, mého milovaného heřmánku, ale pak i pro nás nových přírodních produktů,
manukový med, úžasná vzácnost… Nebo černucha… a na popud této knihy jsem si
pořídila ume ocet a po jedné lahvi jsem si šla pro další. Dá se říci, že se
tělo do jeho účinků zamilovalo, ač chuťové pohárky tu slanou chuť švestiček
dost dlouho nechtěly přijmout jako delikatesu.
Abecední seznam návodů a rad je pak tím, co využívám nejčastěji
pro rychlou orientaci.
A pak recepty… sezónní, dobré, ze starých receptářů.
Dá se říci, že cokoliv z této knihy má potenciál, že se
do toho zamilujete a prospějete svému tělu.
Autoři Josef Jonáš a Jiří Kuchař vybrali naprostý
základ přírodních antivirotik a antibiotik, které lze poměrně snadno použít
v domácích podmínkách. Ač základ, je to kniha košatá a bohatá, protože
neopomíjí ani stará tradiční léčiva (zmiňuje staré bylinkáře, mihne se nám tu
Janča, Mattioli, Paracelsus, Dietrich a jiní – což dává starobylý a poctivý
knižní punc), přičemž seznamy a pojednání jsou osvěženy o všechny ty novinky,
které se k nám poslední léta dostávají a které stejně jako já potkáváte v obchodech.
A které mají také své místo.
Knihu koupíte na: https://www.eminent.cz/kniha/640_prirodni-antibiotika-a-antivirotika-v-kuchyni
Žádné komentáře:
Okomentovat
Chcete k tématu něco napsat? Směle do toho!