Adventní výklady budou brzy u vás!

Adventní výklady

pátek 14. května 2021

Lucie Pytlová: Barefoot: žij naboso!


 Žij a ciť! Naboso to jde nejlépe, proto rovnou říkám, je to kniha, která potěší každého, kdo chce udělat něco pro zdraví svých nohou, řešit již existující problémy nebo jim předcházet, ale také – a to mi přijde mnohem výraznější – pro každého, kdo chce objevit úžasnost svých chodidel, jejich citlivost, sílu a mnoho funkcí, které má.

O nohách s láskou

Třeba i tu ochlazovací. No vida, přišla jsem tady na to, proč miluju v létě studené nohy a proč vedro největší přežiju v pohodě zchlazována dlažbou, ale když jsem nucena žít na koberci, trpím i při mnohem nižších teplotách.

Autorka se také při té příležitosti dotýká uzemnění, tématu, které určitě na vlastní kůži znáte, pokud již sem tam naboso chodíte. Je nám lépe, jsme šťastni, zbaveni přetlaku. Částečně se tak lze cítit i ve speciálních vodivých botách (Pathik shoes), ale bosýma nohama je účinek ihned zřejmý.

„Povrch země je pro tělo přirozeným antioxidantem… Jednou z léčivých sil „Matky Země“ se podařilo fyzikálně objasnit. Člověkem, stejně jako jakýmkoliv jiným organismem prochází elektrický proud, který je potřeba odevzdat zemi. Uzemnění vzniká při přímém kontaktu nohy se zemí anebo ve vodivé obuvi. Napojení na zem srovnává elektrický potenciál člověka na stejnou úroveň, jakou má země.“

Takže na své si přijde ten, kdo svoje nohy miluje a začíná milovat a uvědomovat si jejich obrovskou sílu. Ale na své si přijde i ten, kdo si do knihy přišel pro praktické informace, které patrně už na fyzioterapii slyšel, ale je dobré je zopakovat.

O nohách ryze prakticky

O chybách v chůzi, v postavení chodidel, o formování kůstek u dětí, ale také o tejpování, které nám dokáže podpořit tvorbu správné klenby na noze, poradí o vhodnosti ortopedických vložek, o cvičení, kterými lze nohy napravit  a mnoho dalšího.

Barefoot: žij naboso je skvělou kombinací něžného přístupu k nohám z hlediska jejich energie a pochopení jejich funkce, a ryze praktického povídání o pohybu, zátěži a řešení problémů.

Popravdě, něco podobného by vám měla fyzioterapeutka vždycky povědět (kdyby na to měla v omezeném čase čas), takže o to víc jsem vděčná za podobné čtení, protože přináší tak celistvý pohled na chůzi a nohy, že budí nadšení se do všeho pustit a vzít jako přirozenou svou potřebu chladných nohou, zahřátých nohou, masáží, byť amatérských a zálibu v chození v trávě.

A upřímně řečeno, kdyby bylo něco takového o zádech, byla by to bomba!

O autorce:

Lucie Pytlová je česká fyzioterapeutka se zájmem o zdravá chodidla, obor vystudovala na Fakultě tělesné výchovy a sportu na Univerzitě Karlově a v diplomové práci zkoumala vliv obuvi na držení těla.

Autorka v knize čerpá mnohé informace z vlastních zkušeností. Sama nemá stoprocentně zdravá chodidla, a přesto vidí v chůzi naboso a v barefoot obuvi mnohé výhody. V nynější době je na mateřské dovolené, a tak musí řešit obuv i pro své dítě, což není vždy jednoduché. Jako fyzioterapeutka pracovala ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a v Psychiatrické nemocnici Bohnice.

A kde knížku najdu: https://www.alferia.cz/barefoot-zij-naboso-9992/

Žádné komentáře:

Okomentovat

Chcete k tématu něco napsat? Směle do toho!